tisdag, maj 09, 2006

Is that yör dög?

Även i franska skolor lär man sig fler språk än det inhemska. Eller snarare – det finns i vart fall andra språk på schemat. Storebrors val av andraspråk blev, i enlighet med föräldrarnas diktatoriska vilja, engelska. Detta i motsats till de flesta av kompisarna som – i vart fall för en svensk – av någon outgrundlig anledning valt det oerhört vackra världsspråket tyska.

Nåväl, lektionerna i engelska, vilka är två till antalet varje vecka, masar sig framåt i snigeltakt och inlärningskurvan är kanske inte sådär oerhört brant. Men den går i vart fall uppåt. Oftast. Enligt Storebror tillbringade klassen de första veckorna med öppna och stänga en dörr till orden ”hello” och ”goodbye”. Fortsätter de i den hastigheten kommer de säkert att kunna alfabetet innan de fyller femton.

Storebror har i och för sig en liten fördel då han har bestämt sig för att bli rockstjärna. På engelska dessutom. Vilket medför att han tillbringar en alldeles för stor del av sin tid med att sjunga till olika odödliga rockklassiker såsom Final Countdown, Cherokee, Rock the Night och Open Your Heart.

Låtvalet är som bekant helt och hållet hustruns fel.

Vad som är riktigt kul i sammanhanget är dock uttalet. I Storebrors uttalsvärld finns det låtar som uttalas Röck thö nejt och Nömber öf thö bizt.

Och i världen bredvid finns det två föräldrar som förgäves försöker att undvika de värsta skrattanfallen i hans närvaro.

Vår son – en yngre version av kommissarie Clouseau.

3 kommentarer:

Anna sa...

*ASG* Strölande!

Anonym sa...

Det låter ju alldeles underbart! Din son gav mig just dagens första asgarv =)

Anonym sa...

Tyskland har tydligen gjort väldigt mycket reklam för tyska i större delen av östra Frankrike. Lärare har varit ute i skolorna och förklarat och värvat. Vet ju inte var ni bor men det verkar ju vara nära tyskspråkiga läder och det kan ju vara orsaken till att kompisarna valt världsspråket tyska istället :-).
Men jag håller med, det gäller att hålla ansiktet i styr när telingarna kommer hem och spikar inglish.

---