tisdag, oktober 04, 2005

Sorg. Relativ sådan.



Som bekant är det mesta i tillvaron relativt.

Med denna utgångspunkt var det med viss sorg som saxen greppades och årets lavendel blev ett minne blott.

Känns på något sätt som höstens ankomst slutligen har accepterats.

Men hustrun såg snabbt möjligheterna och började utförligt redogöra för vad man kunde göra med den avklippta lavendeln.

Med följd att vi nu har lavendel på tork lite här och var.

Vad man nu skall med det till?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh..LAVENDELSKORPOR!
Det är bara gott!

Dépardieu sa...

Eh, såvitt jag vet utgör lavendeln bas i många parfymsorter. Mitt eget minne är den mycket äldre generationens doftkuddar med lavendel. Huvudvärk. Typ.

Men i mat? Tja, man lär få en intressant andedräkt. Långt ifrån oregano och basilika.

Skall i vart leta efter lavendelskorpor nästa gång det är dags för inköp.

Litar fullständigt på Mifflans omdöme.

Dépardieu sa...

Blogrankers. Jag blir rörd av ert inlägg för såvitt jag förstår är jag självfallet den enda personen i detta universum som erhållit ett sådant inlägg från er.

Jag lovar att regga mig. Minst 100 gånger.

Anonym sa...

blogrankers *skrattar*
och ang. lavendeln- låt barnen brodera på tyg och knyt ihop till små påsar att lägga bland underkläderna. Perfekt till julklappar

Dépardieu sa...

Tack för tipsen och bifogar själv följande recept som jag fann vid en snabb sökning.

INGREDIENSER
4 portioner)
4 kycklingfiléer
av kycklingbröst
2 tsk smör

Marinad:
2 msk lavendelhonung
2 msk balsamicovinäger
2 msk soja
0,5 röd chili, urkärnad och strimlad
0,5 tsk färska rosmarinbarr, finhackade
0,5 tsk lavendelblommor, fint smulade
2 msk citrusmarmelad
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk flingsalt
1 tsk citronpeppar

GÖR SÅ HÄR:

Blanda samman marinaden i en skål.

Smörj en ugns-säker form med smör.

Lägg kycklingfiléerna i formen. Häll över marinaden, täck över med plastfolie och ställ formen i kylen ett par timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ugnsstek filéerna i mitten av
ugnen, ca 25 minuter. Kontrollera att saften från filéerna är ofärgad.

Servera med ugnsstekta potatisklyftor med rosmarin och en grönsallad.
----
Provençalska lavendelskorpor



-----------------------------------

Ingredienser
100 g hasselnötter
50 g sötmandel
100 g mörk choklad
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl honung
1 ägg
1/2 - 1 dl lavendelblommor
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rör ihop smör, strösocker, vaniljsocker och honung fluffigt. Blanda i ägg, vetemjöl och bakpulver. Hacka nötterna och chokladen grovt och rör ned tillsammans med lavendelblommorna i smeten. Forma 6 smala rullar på en bakplåt. Grädda i 200° under ung. 20 min. Skär snittar efter rullarna svalnat.

---